Около 10.30 часа маскирани въоръжени полицаи блокираха изхода на града, в посока към София. От няколко луксозни автомобила бяха задържани млади мъже, но арести е имало и в други части на града.

12 души са задържани до момента при спецакцията, съобщи на брифинг прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура (СпП).

Разследването е срещу организирана престъпна група, разпространявала наркотици в Бургас и региона.

По думите на Гешев операцията е започнала рано тази сутрин и в момента действията по разследването продължават на територията на цялата страна.

Той уточни, че до момента се претърсени 10 адреса.

"Намерени са множество наркотични вещества на 8 от адресите – основно марихуана и синтетични наркотици, в процес на установяване е точното им количество. Намерени са също и боен пистолет, бухалки, ловна пушка, няколко хиляди лева и евро, везни, както и модерна, високотехнологична инсталация за цялостно обзавеждане на нарколаборатория“, допълни прокурор Гешев.

Разбитата престъпна група, освен с разпространение на наркотични вещества, се е занимавала и с вторични престъпления със силови действия по отношение на дилъри, които са отказвали да работят с тях или са извършвали действия, които не са се харесвали на групата и са били в противоречие с нейните интереси.

"Това, което мен лично ме радва в последно време, колкото и странно да звучи е, че делата за наркоразпространение почват в някаква степен да не представляват интерес и аз си го обяснявам с факта, че такива операции с ГДБОП вече превръщаме в рутина и се случват почти всяка седмица по няколко. Това е факт", коментира Иван Гешев.

По думите му това показва, че ГДБОП и Специализираната прокуратура работят сериозно за борбата срещу разпространението на наркотични вещества.

"Не подценяваме борбата с този вид престъпност, защото по същество хората, които задържаме по тези дела, тровят нашите деца. Хубаво е, дори когато рутинно се случват такива операции, да не забравяме, че това е едно доста сериозно престъпление с остър социален и обществен ефект“, допълни още той.

При друга акция е разбит канал за трафик на хора. Арестувани са осем души, четирима от тях са сирийци, стана ясно още от брифинга на прокурор Гешев.

Каналджиите поемали хората от Турция, след това те пътували до Бургас, а през София и Видин заминавали за Западна Европа.