Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците от задължителната такса за ритуала и даряват безвъзмездно кръщелните свидетелства.

В Бургас ще бъдат кръстени едновременно 50 бебета, а Община Бургас бе отличена по-рано тази година със сертификат за особен принос в съхраняването на българската ДНК - за инвитро програмата, която създаде, поддържа и развива от години.

Националното кръщене бележи финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта, в рамките на която за всяка споделена бременност неправителствената организация ДНК /Движение за национална кауза/ осигурява минимум 1 лев на фондация "Искам бебе" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

За по-малко от девет месеца в кампанията "Направи го за България" се включиха повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци.

Проведеното допитване сред майките разкри нуждата от належащи промени в средата и трудовото законодателство, и в най-скоро време предложенията на ДНК ще бъдат предадени на законодателната и изпълнителна власт.

"Създадохме "Направи го за България", за да не сме последните, които ще загасят осветлението", коментира кампанията Андрей Арнаудов, председател и основател на ДНК.