Георги Явашев беше признат за виновен за това, че на 29.11.2015 г., шофирайки със скорост от 79 км./час (при позволена 50 км./час), не пропуснал преминаващия по "зебрата" Димитър Д. и по непредпазливост причинил смъртта му.

Окръжният съд в Бургас го осъди на 2 години и 8 месеца затвор и 4 гозиви „лишаване от право да управлява МПС“, но ВКС завиши присъдата, както и срока на ограничението за шофиране - на 5 г.

Във фаталния ден младият мъж се движел със „Ситроен“ в посока от Несебър към центъра на Слънчев бряг. Около 16.40 часа автомобилът наближил Т-образното кръстовище на главната алея, до магазин „Перла“ и ресторант „Чучура“. Явашев се движел в дясната лента на пътя, който в този участък бил с обща ширина 10 метра и се състоял от три ленти за движение - две по посоката му на движение и една в обратна посока. Асфалтовата настилка била суха и без неравности.

В този момент пешеходците Димитър Д. и неговата съпруга предприели пресичане. Двамата слезли от разделителния остров, на който се намирали и стъпили на пътното платно. Изчакали да премине лек автомобил, движещ се в най-лявата лента и продължили напред. Пресекли тази лента за движение и навлезли в средната. Огледали се отново, при което забелязали движещия се срещу тях Ситроен“. Жената останала на място, но мъжът продължил, като рязко ускорил ход.

Явашев видял това късно и едва на разстояние около 39.20 метра от пешеходната пътека натиснал спирачката, извивайки волана косо в дясно. Въпреки това, направленията на предвижване на пешеходеца и моторното превозно средство се пресекли, което довело до сблъсък и смъртта на Димитър Д.

Шофьорът бил задържан от полицейските служители и тестван за употреба на алкохол. Пробата била отрицателна. Кръвният тест обаче показал наличие на канабис.

По време на делото Явашев заяви:

„Дълбоко съжалявам за случилото се! Желая съдът да ми даде възможност да се поправя!“.

Съдът обаче реши той да се поправи в затвора. Решението на ВКС не подлежи на обжалване.