Тази сутрин пет екипа криминалисти влязоха в петте траурни бюра, които работят в морския град. 

Докато документацията на фирмите бе проверявана, репатриращ автомобил вдигна катафалка на една от тях и я транспортира в "Пътна полиция", съобщи "Бургас Инфо". 

Проверяваха стандартни неща – касови бонове, договори за наем. Погребалният бизнес е постоянен обект на внимание от страна на държавата и на местно ниво в Бургас. Всички фирми имаме ежемесечни проверки, ревизии, постоянен тормоз. Днес се получи лека репресия. Нещо от типа: елате, защото ще ви изнесем колите, лека проверка в КАТ ще им извършат. Аз имам протокол, който не съм прочел още. Искат документи да им представим. Той проблемът е, че всички фирми в града имат ревизия. Аз бях в НАП, а едновременно тук имало проверка. Той човек трябва да се раздели на 8, за да угоди на всички институции в града“, каза собственикът на една от траурните агенции Кристиян Киров.

Проверката започна, след като за последните няколко месеца в Бургас бяха запалени катафалки на две от фирмите, занимаващи се с погребални услуги. Последният случай бе от 8 декември, а траурната кола бе опожарена с коктейл "Молотов".  

Според работещите в бранша война между петте частни фирма и общинската няма. Палежите обаче били сигнал за друго. 

Искам да кажа, че това е един стар прийом, за да разчистват пътя на пазара за този вид дейност. Абсолютно категорично заявявам, че война между погребалните агенции няма. Много често, когато стане въпрос за такава война между фирмите, погребалните намесват Митьо Очите. Искам да кажа също категорично - нищо общо няма този човек с погребалните агенции”, заяви Стефка Димитрова, шефка на траурна агенция „Гея”, цитирана от "Нова телевизия".