Той се е жалвал пред правосъдието за "непозволено увреждане" заради две публикации от март 2012 г. със заглавие "Биячите от "Джубокс" остават в ареста" в "БургасНюз" и "Бургасинфо".

Низамов, който се прочу като върза мигранти на границата със "свински опашки", твърди, че двете онлайн издания са нарушили презумпцията за невинност. Те обаче са се позовавали на официални съобщения на МВР и прокуратурата, че е бил обвинен и задържан за инцидент в бургаска дискотека. Въпреки това, съдът приема частично исковете и осъжда двете медии да заплатят общо 2500 лева обезщетение на Перата плюс разноски по делото.

Според европейската журналистическа организация обаче решенията съдия Калин Кунчев обаче влизат в противоречие с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и практиката на Европейския съд по правата на човека.

"Те създават прецедент, който ще има пряк резултат налагането на цензура. Ако тези решения бъдат потвърдени и на следваща инстанция, АЕЖ – България, ще запознае международните институции със случая", се казва още в позицията на организацията.

През юни 2017 година АЕЖ препоръча в подобни случаи да се прилага по аналогия чл. 17 (4) от Закона за радиото телевизията, който освобождава доставчиците на медийни услуги от отговорност за разгласени сведения, когато те са получени по официален ред.

"Съдът обаче осъжда медията заради това, че е поставила неподходящо заглавие на публикацията, идентична с прессъобщението на МВР. От решението става ясно, че според съда в текста на самото прессъобщение на МВР вероятно е нарушена презумпцията за невинност на лицето. Но медията не може да бъде отговорна за това, тъй като се позовава на текста дословно.

Съдът дори стига дотам да препоръчва кое би било подходящо заглавие за публикацията. Единият от двата предложени варианта гласи: "Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и взе мерки за неотклонение "Задържане под стража" спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека "Джубокс" бургазлии", изтъкват още от АЕЖ.

Вчера съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се занима с казуса, но прати материалите на етичната комисия в Окръжен съд - Бургас, и прие декларация, в която изрази надежда журналистите да не накърняват независимостта на съда.