Идеен проект предвижда павилионите да бъдат три размера -15, 9 и 6 квадратни метра, решени в синьо и бяло. Те ще са изработени от дълготрайни материали, а вътре ще могат да бъдат довършени според предназначението им.

Търговията няма да може да бъде извън павилионите, а тяхното разположение няма да пречи нито на гледката към морето, нито на преминаващите туристи, обясни арх.Искра Джахова, която е ръководител на екипа, разработил идейния проект за преместваемите обекти.

Ако този идеен проект се включи в общинската наредба, тогава той ще важи за целия комплекс, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя съобщи също, че щендери по улиците на тази част от комплекса няма да има, а нарушители ще бъдат първоначално санкционирани с глоби, а след трето нарушение ще се прекратяват договорите за наем от "Слънчев бряг"АД.

Органите на реда също ще бъдат включени в контрола по спазването на това изискване. Министърът обясни, че изграждането на павилионите и конструкциите е за сметка на наемателите, като те трябва да се съобразят със съответния идеен проект.

Преминаването към единна визия на премествамите обекти и по останалите национали курорти ще стане, след като НС одобри втората част от промените в Закона за туризма, като в съответна наредба към закона ще се разпишат изискваниятавата, отнасящи се към дейностите в този тип курорти.
Промените в закона се очаква да влязат в сила до края на годината.

Министърът напомни, че миналата година е била изключително успешна за туризма, като за първите 11 месеца на годината над 8,5 млн. са били чуждестранните туристи, което е ръст от около 7 на сто, приходите са над 6,6 млрд. лева - ръст от 9,2 на сто.

За периода юни - септември над 5,3 млн. чужденци са посетили страната, а приходите от летен туризъм са в размер на 4,7 млрд. лева.

В "Слънчев бряг" са направени над 5 млн. нощувки, а приходите от нощувки само в този курорт са над 270 млн. лева. Общо приходите от нощувки и дейности, свързани пряко и непряко с туризма, на "Слънчев бряг" са 1 млрд. лева.