Плащането чрез ПОС терминалите ще бъде безплатно. Това съобщи на пресконференция днес в Бургас териториалният директор на НАП в морския град Татяна Кънчева.

От приходното ведомство препоръчаха физическите лица да подават годишните си данъчни декларации по електронен път, без електронен подпис.

Това е най-лесният, бърз и безпроблемен начин за деклариране на данъци. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Над 60 хиляди бургазлии вече притежават и се възползват от възможностите му, заяви директорът на дирекция "Обслужване" в НАП-Бургас Сияна Димитрова.

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2017 година са публикувани на сайта на НАП. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април.

От тази година в ново приложение към годишната данъчна декларация могат доброволно да се декларират необлагаеми доходи, например от продажба на имущество, наследства или дарения.

Също нов момент е, че справката за изплатени доходи извън трудов договор ще се подава по-рано от досега, а именно - до 15 март, вместо до 30 април.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват 5 на сто отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лева.

Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари.

На пресконференцията бе съобщено още, че от първи януари тази година се въвежда нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лева, което променя и задължителната месечна здравна вноска за безработните. Тя става 20,40 лева.