Днес младежът се е явил доброволни в столичното 5-то РУП заедно с майка си. Той не е задържан, само е дал обяснения и е предоставил адрес, на който да бъде открит, ако това се изисква от започналото разследване, съобщи Дарик радио.

"Към момента се води досъдебно производство, но не за лека, а за средна телесна повреда. Все още не е ясно дали Радостин Нгуен ще бъде задържан за извършеното нападение. Това трябва да го каже прокуратурата", коментира говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева.

Инцидентът се разиграл още на 11 февруари пред дискотека "Астория" в Бургас. Към 5,30 часа призори дванадесетокласникът от Търговската гимназия в Бургас Илия Стоянов бил пребит. Според негови близки той чакал такси, гледайки в телефона си. Тогава бил повален от Нгеун, без никаква причина - с три удара в лицето. На другия ден биячът му се извинил.

В началото Илия имал само болки в носа и още на другия ден с баща му подали жалба в полицията, като предоставили медицинско свидетелство. От МВР образували досъдебно производство за лека телесна повреда.

Няколко дни по-късно обаче състоянието му рязко се влошило и започнал да губи много кръв - оказало се, че при счупването носните костици са засегнали кръвоносни съдове. Наложило се да бъде опериран по спешност. Вчера беше обявена акция за даряване на кръв от рядката група 0-отрицателна. Днес стана ясно, че около 50 души, сред които негови съученици и учители, са се отзовали. Росица Стоянова, майка на Илия, благодари във Фейсбук на всички, които са помогнали, и съобщи, че засега е събрана достатъчно кръв.

На момчето обаче му предстои втора операция. Той все още се намира в изкуствена кома в УМБАЛ - Бургас, от която трябва да бъде изведен до няколко дни, информираха лекари от лечебницата.

Нгуен: Нападнаха ни, а после ме изнудваха

Самият Радостин Нгуен разказа съвсем различна история.

"Бяхме на дискотека със съотборниците, когато решихме да си тръгнем, една група ни заобиколи, всички момчета ме гледаха лошо. Аз не разбрах на какво се дължеше това. Веднага разбрах, че ще стават проблеми и реших да се върна в заведението, за да мога да избегна тази ситуация. Но те започнаха да ме дърпат, да ме изкарват извън дискотеката", каза той пред "Спортал".

"Единият ми съотборник се опита да ме предпази, като ги буташе, но в същото време ме удариха и ми разбиха носа. Опитах се да се защитя и отвърнах. След това ме подгониха пет човека, искаха да ме пребият, нямаше как да стоя. Хванах си такси и се прибрах, а след това започнаха да ми пишат няколко човека по социалните мрежи, за да ме изнудват за пари", допълни футболистът.

"На следващия ден и момчето ми писа, за да ме изнудва за пари. Постоянно ми звънеше и не спираше да ми пише. Всичко, което се написа, е лъжа. Полицията изобщо не ме е търсила", каза още Нгуен.