Извършен е основен ремонт на санитарните възли, обновени са стаите, сменени са вътрешни дограми и врати. Болничните легла също са сменени, а пространствата между тях са отделени със завеси за уединение на болните. Поставени са и специални шини, които спомагат за изправянето и раздвижването на оперирани пациенти, съобщиха от болницата.

Ремонтът е направен изцяло със средства и доброволен труд от дарители. Повечето от тях са благодарни пациенти, които дължат възстановяването си изцяло на лекарите на УМБАЛ-Бургас. Бивши пациенти, сред които адвокати, лекари, общински съветници, предложили да организират бригада и да почистят отделението с лед ремонта и наистина го направили в един от почивните дни.

Отделението по ортопедия бележи ръст на пациентите в последната 2017г. Повече от 400 нови пациенти са предпочели да се оперират тук в сравнение с 2016 г. През зимните месеци отделението работеше с пълна натовареност, а дежурният кабинет приемаше по над 30 пациенти на ден, изтъкнаха от здравното заведение.

Наред с увеличената дейност, се увеличи и броят на специалистите, което позволява по-всеобхватна помощ за пациентите. Изработена е програма за обучение на специализантите за квалификации в страната и клиники в чужбина.

"Последното обучение, на което присъстваха двама от колегите, беше в ортопедична клиника в Италия, в която се извършват близо 100 операции на седмица", съобщи началникът на отделението д-р Стоян Христов.

"Други двама колеги са записани за обучение, водено от д-р Слонго - водещ ортопед в Инселшпитал, Берн", допълни той.