Отмениха ефективната присъда на бивш бургаски съдия

stat 09:42  |  18 май 2017 | | /Редактор Десислава Димитрова /  
Атанас Вълков е обвинен, че е опитал да продаде парцел до Несебър с фалшиви документи Атанас Вълков е обвинен, че е опитал да продаде парцел до Несебър с фалшиви документи
Сн.: Десант

Ефективната присъда на бившия председател на Административния съд в Бургас Атанас Вълков беше отменена на втора инстанция и заменена с условна.
Софийският апелативен съд (САС) му наложи 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок по обвинението за престъпление по служба, отменяйки ефективната присъда от 3 години и 6 месеца, определена от Софийски градски съд (СГС). Един от членовете на втория съдийски състав - Николай Джурковски, обаче се е подписал с особено мнение, съобщи "Правен свят".

На първа инстанция Вълков беше признат за виновен за документни престъпления и оправдан за пране на пари. Делото се проточи дълго на втора инстанция и дори беше спряно заради заболяване на Вълков, а явяването му е задължително. Сега САС призна бившия съдийски шеф за виновен в продължавано престъпление заради използване на 10 фалшифицирани документа до 2011 г.

Прокуратурата обвинява Вълков, че през пролетта на 2011 г., когато беше арестуван, той е опитал да продаде парцел от 12 дка край Несебър за 2,2 млн. евро чрез фалшиви документи. Така, от името на вуйчо си Димо Ненков, съдията поискал имотът да му бъде възстановен по съдебен път. За тази цел  изготвил и ползвал фалшиви протоколи за собственост от средата на миналия век, от които да е видно, че земята е на дядо му Иван Габровски. Вълков е гледал и делото за възстановяване на собствеността и след това представил предварителен договор, според който пък наследниците са продали дяловете си на майка му Руска Вълкова.

Накрая Вълков стигнал до продажба на имота, като сключил предварителен договор за продажбата му за огромната сума. Оказа се обаче, че купувачите са агенти под прикритие и съдията беше задържан.Премиери

Нито звук

Нито звук

Свръхестествен трилър - първи филм, в който играят съпрузите и в живота Джон Кразински и Емили...

Такси 5

Такси 5

Полицаят Силвен Маро (Франк Гастамбид) - парижко суперченге и изключителен шофьор - е...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК