Царево против нестинарски фестивал в София

stat 10:18  |  18 май 2017 | | / Редактор Димитър Михайлов /  
Нестинарските игри в село Българи Нестинарските игри в село Българи
Сн.: Bulphoto

Община Царево е против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата.
Община Царево като пазител на Нестинарския ритуал обяви категоричното си несъгласие за "шоу", свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено Нестинарство, съобщи burgas24.bg.

Спазването на Нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа.

На 30.09.2009 година Нестинарството е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО).

При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата "Нестинарство" с цел привличане интереса на зрителите.

Община Царево притежава Свидетелство за регистрация на марка "Нестинари" с рег. 89814/10.11.2014г. и е в готовност да търси правата си по съдебен път. Като пазител на хилядолетна традиция Община Царево днес изпрати писмо до Министерство на културата, в което се заявява несъгласието на Общината Нестинарския обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата.

От Нестинарската общност в Община Царево категорично заявиха, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители, а не да покажат на хората един пазен и съхранен във времето обичай. Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника "Св. Св. Константин и Елена" - 3 и 4 юни в село Българи община Царево.

За да се потопите в магията на Нестинарството и да станете свидетели на изпълняването на целия обичай, което не се състои само от "танц в огъня" сте добре дошли и тази година в странджанското село Българи.Премиери

Rampage: Унищожителите

Rampage: Унищожителите

По класическата видеоигра от 80-те години - маймуни и чудовища разрушават градовете....

Нито звук

Нито звук

Свръхестествен трилър - първи филм, в който играят съпрузите и в живота Джон Кразински и Емили...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК