Ангелкова за такса ”празен стол”: Ще сме безкомпромисни

stat 08:59  |  10 август 2017 | | /Редактор Надежда Христова /  
Николина Ангелкова обяви, че това е лоша практика за българския туризъм Николина Ангелкова обяви, че това е лоша практика за българския туризъм
Сн.: БТА

Недопустима е такса “празен стол“. Това е неприятна и лоша практика за имиджа на българския туризъм и ние ще бъдем безкомпромисни към всяко едно нарушение.
Това заяви пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова, след като вчера стана ясно, че на клиенти на ресторант Miloz Fish & Grill в Созопол е била начислена такса от 20 лв. за останал празен стол при резервация.

Заради скандала премиерът Бойко Борисов разпореди спешна проверка за категоризацията на заведението.

Ангелкова обясни, че още снощи проверката е била извършена.

"За мен е учудващо и като потребител, и като министър как може да се начислява подобна такса. Това са рискове, които трябва да се калкулират. Това е неприятна и лоша практика за имиджа на българския туризъм и ние ще бъдем безкомпромисни към всяко едно нарушение, независимо дали то се случва за първи път”, категорична бе министърката.

Управителят на ресторанта Тони Матеев заяви, че таксуването за празен стол е световна практика.

"Когато сте резервирали маса за 10 души и дойдете 6, без да предупредите, тогава се плаща. Така е и при хотелите", каза още Матеев.

Управителят се съгласи, че таксата "празен стол" е лоша ресторантьорска практика.

"Ние обаче не я прилагаме. Този случай е единичен и е породен заради агресивно поведение на клиентите. Не е вярно, че сме били уведомени, че ще са по-малко”, допълни Тони Матеев.

Клиентите, на които бе начислена таксата "празен стол" твърдят, че са срещнали лошо отношение от страна на сервитьорите, а от ресторанта заявиха, че те са се държали арогантно и са смущавали останалите гости в заведението. Все пак управителят призна, че това действие и било грешка и реакцията на персонала на ресторанта не е била правилна.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че на ресторанта ще бъде наложена санкция.

"Санкция ще има по Закона за туризма за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и на потребителя се представя документ с цел той да извърши плащане. Тъй като в него е вписана услуга, която не се предлага в менюто, това само по себе си е нарушение”, обясни Маргаритов.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК