Пътят Слънчев бряг-Бургас ще е готов за 187 дни

stat 12:52  |  13 октомври 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Първа копка на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг - Бургас Първа копка на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг - Бургас
Сн.: БТА

Започна изграждането на второ платно на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в отсечката между Ахелой и Поморие.
Първата копка бе направена в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, областният управител Вълчо Чолаков, кметовете на Бургас, Поморие, Малко Търново.

Пътят ще бъде четирилентов, срокът за изпълнение по договор е 187 дни. Имаме уверението на строителя и задача от премиера Бойко Борисов до началото на летния сезон пътят да бъде готов, каза министър Нанков.

"Това е мечтан момент за туристи и шофьори", каза областният управител Вълчо Чолаков.

Стойността на реконструкцията на новия път е близо 20 милиона лева.

Първокласният път Бургас - Слънчев бряг е от изключително значение за региона, като трафикът по него е интензивен целогодишно. Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на Поморие. Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг "Ахелой".

Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по "НАТУРА 2000". След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път Слънчев бряг - Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение.

Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. За изпълнение на мерките, свързани с опазването на околната среда, е предвидено изграждането но водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг "Ахелой" и в близост до хотелските комплекси.

"Върви подготовка на обхода на Ахелой, надявам се април-май да започне изграждането и на това трасе", каза Дончо Атанасов.

Трасето на обхода преминава по нов терен, като се отделя от съществуващото трасе на път I-9 Слънчев бряг - Бургас след настоящото кръгово кръстовище при км 207+500, обхожда Ахелой от север и се включва отново в път I-9 при км 212+233.06.Премиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК