Започват проверки на рибата преди Никулден

stat 12:03  |  13 ноември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Инспектор на ИАРА прави проверка на магазин в рибната борса Инспектор на ИАРА прави проверка на магазин в рибната борса
Сн.: Bulphoto

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започва засилени проверки с наближаването на Никулден
Обхвата на проверките ще включва търговската мрежа, пътните артерии, извършването на любителски и стопански риболов по пристанища, лодкостоянки от Обзор до Резово, аквакултурните стопанства и вътрешните водоеми в Бургаска област. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Заедно с тях от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) също ще проверяват търговските и рибностопанските обекти, заведенията за обществено хранене и тържищата за търговия с риба.

Проверките в акваторията на Черно море ще бъдат извършвани съвместно с Изпълнителна агенция „Морска администрация„ и Гранична полиция. Акцията ще продължи до 6 декември.

И през тази година акцент ще бъде поставен върху уличната търговия с риба и рибни продукти.

Как да разпознаем прясната риба

Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно.
Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица. По отношение на мидата тя трябва да е със затворена или леко отворена черупка, която при почукване с нокът се затваря, това е т.нар. рефлекс на мидата.Премиери

Нито звук

Нито звук

Свръхестествен трилър - първи филм, в който играят съпрузите и в живота Джон Кразински и Емили...

Такси 5

Такси 5

Полицаят Силвен Маро (Франк Гастамбид) - парижко суперченге и изключителен шофьор - е...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК