Общински съветник: Такситата да се движат в бус лентите

stat 16:17  |  13 ноември 2017 | | / Редактор Десислава Димитрова /  
Според автора на идеята бус лентите през повечето време стоят празни Според автора на идеята бус лентите през повечето време стоят празни
Сн.: burgasbus

Транспортната комисия към местния парламент ще разгледа искането на общинския съветник Ангел Божидаров такситата в Бургас да се движат в бус лентите.
Според Божидаров внесената от него докладна записка ще предизвика разгорещен дебат при редовното заседание на съветниците в края на месеца.

„Аз не искам нищо за себе си. Нямам обещана безплатна карта за таксиметрови услуги. Разговарях с представители на бранша и те са на мнение, че това може да се случи – да се натовари малко дясната лента, която се използва само от автобусите на градския транспорт и в повечето време стои празна“, коментира той пред Дарик радио.

Той подчерта, че в много европейски градове това правило вече е факт, последният му спомен бил от Женева, Швейцария, където в дясната лента имало автобуси и таксита.

Общинският съветник не отхвърли възможността да поиска и отпадане на задължителния жълт цвят на таксиметровите коли.

„Така е в почти цяла Европа. Такситата са с различен цвят. Всеки си купува автомобил, подава си съответните документи, поставя си табелата и си кара - дали автомобилът е жълт, зелен, червен, син, няма значение“, каза Божидаров.

Той даде пример с Германия и Италия, където колите за обществен транспорт са в разнообразни цветове.

„Не съм далеч от мисълта да внеса подобно предложение в Общински съвет – Бургас. Само тук сме като в Северна Корея. Не може в цяла Европа да има свобода, а тук…“, смята Божидаров.

Според него така ще отпадне и сериозен разход за пребоядисване на новите автомобили, използвани за таксиметрови превози.

„Има цели 12 такси, които трябва да бъдат платени, за да се извършва таксиметрова дейност у нас. Това е нещо уникално в нашата страна. Та те за космонавти не искат толкова. Нека оставим хората да работят“, коментира той.

Общинските съветници ще гласуват и цените на таксиметровите услуги в Бургас. От бранша предлагат поредно поскъпване на услугата.Премиери

Такси 5

Такси 5

Полицаят Силвен Маро (Франк Гастамбид) - парижко суперченге и изключителен шофьор - е...

Нито звук

Нито звук

Свръхестествен трилър - първи филм, в който играят съпрузите и в живота Джон Кразински и Емили...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК