Прилепи умират, зазидани при саниране на блокове

stat 20:07  |  13 ноември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Зазидан прилеп в блок Зазидан прилеп в блок
Сн.: Официален сайт

Стотици прилепи умират зазидани при санирането на блокове в Бургас, съобщи Вяра Крушкова от Фондация "Защита на дивите животни".
Днес екип от представители на природозащитни организации и доброволци са отишли до блок 86 в бургаския комплекс "Изгрев", където установили, че прилепи от вида ръждиви вечерници и други мигриращи видове се зазиждат в пукнатини и фуги при санирането на панелния блок.

Оказва се, че цепнатините на старите блокове са местообитание на летящите мишки, заяви Крушкова, цитирана от БТА.

Тя настоява да бъдат предприети мерки за спасяване на популацията на защитените видове и техните местообитания.

При сключването на договорите с фирмите изпълнители, няма предвидени мерки за защита на тези животни. Огромни са загубите за популацията на прилепите при санирането на сградите, заяви Крушкова.

Тя информира, че почти във всеки стар блок в Бургас живеят прилепи, а при санирането на сградите те умират.

"Много малко хора знаят, че градовете са пълни със същества като прилепите и това е добре, защото те ни спасяват от много насекоми, ако трябва да гледаме по този начин каква полза носят на човека - те носят безкрайна полза на човека”, обясни Любомила Кривошиева, управител на Фондация „Дивите животни”.

Днес екипът е обходил и други блокове в морския град, които в момента се санират. От фондацията "Защита на дивите животни" казаха, че санирането трябва да се осъществява извън размножителния период на прилепите и извън периода им на зимуване.

Природозащитниците са подали сигнал в РИОСВ-Бургас.

СПРАВОЧНИК