На рибните пазари почти няма пресен улов от Черно море

stat 10:18  |  6 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Като много слаба, откъм улов определят рибарите в „Ченгене скеле“ изминаващата 2017 г. Като много слаба, откъм улов определят рибарите в „Ченгене скеле“ изминаващата 2017 г.
Сн.: БТА

Сезонната черноморска риба почти липсва на рибните пазари в Бургас. Причината е много слаб улов, твърдят търговци.
Те предлагат предимно средиземноморска и замразена риба. Търговците на рибната борса "Краснодар" обаче са категорични, че появилите се напоследък твърдения, че рибата се размразява и се продава за българска и прясно уловена са спекулации.

На пазарите липсват дори традиционните за това време паламуд и чернокоп, установи репортерска проверка на БТА.

Да намериш прясна риба в Бургас се оказва повече от трудно. Толкова празно море не е имало - паламудът, чернокопът, сафридът, с които пълнехме мрежи по това време миналата година, сякаш се изпариха. Мрежите са ни празни, обясняват бургаски рибари.

Те казват, че миналата зима морето е "вряло" от паламуд. Рибарите от Ахтопол, Царево, Несебър, Созопол, Приморско, Поморие и Бургас се надпреварвали кой ще улови повече от този вид риба. Тази година дори чернокопът, чийто сезон е сега бил рядкост. Уловът е почти нищожен и много дребен, казват рибари. Те не могат да си обяснят причината поради която рибата е изчезнала.

Когато излезе чернокопът трудно се харчи, защото е изключително дребен, казват търговци. На щандовете може да се намери замразен паламуд на по 8.00-9.00 лева.

На Никулден на борсата "Велека" има шаран в изобилие срещу 5.00 лева килограма, живият е 6.00 лева. Продавачи коментира, че е намалял интересът към шарана. Традицията да се приготвя шаран се спазвала от все по-малко хора. Придържали се към традицията предимно именниците.

Пет лева е толстолобът, таранката е с левче по-евтина. Има също попчета по 6.00 лева, барбун и меджид - 4.00 лева, вносният зарган и гръцкия сафрид са по 8.00 лева, ципурата - 13.00 лева. Най евтина е цацата - 1.50 лева за килограм. Тя е и "царицата" на пазара, твърдят продавачите.

Който пък рибар хванел скумрия, я взимал за собствена консумация, защото в мрежите били само 3-4 бройки. Затова и не достигала до борсата.

Специалистите казват, че няма по-хубава риба от прясната. Те съветват, ако няма пресен улов, по-добре купете замразен, отколкото килограм кренвирши например.

Шаранът и пъстървата - предпочитани за Никулден >>Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК